Crikvenička rivijera

Vi volite more. Prirodu. Volite sunce, lijepe i uredne plaže, sviđa vam se povijest i tradicija. Naravno, sve to imamo. I još puno više… Jer, crikvenička je rivijera jedan od najslikovitijih dijelova obale Jadranskoga mora. Spaja morski krajolik, zeleno zaleđe u Vinodolu i kontinentalni šumski predio sa savršenom klimom koja osvježava ljeti.

Grad Crikvenica je, zapravo morska rivijera. Četiri gradića u jednome!

Grad čine Selce, Crikvenica, Dramalj i Jadranovo, gotovo spojeni u jedinstvenu nisku turističkih mjesta.

Smješteni su uz obalu Jadranskoga mora, u prostoru Kvarnerskoga zaljeva. Administrativno pripadaju Primorsko-goranskoj županiji, čije je sjedište 30-ak kilometara udaljena Rijeka.

Grad Crikvenica nije samo kopno. Prostire se i more, u akvatorij Vinodolskog kanala, i to na površini od oko 60 kvadratnih kilometara.

Dođite nam cestom, morem ili zrakom!

Stoljetna turistička tradicija na crikveničkoj rivijeri posljedica je izvrsnog zemljopisnog položaja i dobre cestovne povezanosti. Toliko je blizu posjetiteljima iz srednje Europe, da cestovnim putem mogu stići do nje u jednome danu.

Osim cestovnim, može se doći morskim ili zračnim putem. Nautičari vez pronalaze u gradskoj luci. Na rivijeri je i mnogo manjih lučica za vaša plovila. Nedaleko, pak, u marinama u Novom Vinodolskom (“Marina Novi” i “Mitan Marina”) te na otoku Krku u Puntu nude se usluge zimskog veza. Zrakom je najjednostavnije doći preko aerodroma Zračne luke Rijeka, smještenoga također na otoku Krku, udaljenoga svega dvadesetak kilometara od Crikvenice.

Klima

Klima na Rivijeri Crikvenici je blaga i stabilna mediteranska. Kakvu samo poželjeti možete!

Ugodna i blagotvorna klima

Geografski povoljan smještaj omogućava dobro i blagotvorno izmjenjivanje morskih i kontinentalnih klimatskih značajki, kao što su:

  • veliki broj sunčanih sati
  • istovremene morske i planinske zračne struje
  • suha, vedra i ugodno topla ljeta
  • oblačne, kišovite i relativno blage zime sa zdravim, lokalno uvjetovanim sustavom vjetrova.

Prosječna temperatura zraka u zimskim mjesecima iznosi oko 9 °C, a u ljetnim oko 23 °C. Snijeg, magla i temperatura niža od 5 °C su rijetkost.

Prosječne temperature mora ljeti su od 23 °C u lipnju do 27 °C u srpnju i kolovozu.

Ljekovitost crikveničkog zraka

Poznato je kako se morski zrak odlikuje čistoćom i raspršenim zdravim oligomineralima. Na crikveničkoj je rivijeri neznatna prisutnost peludnih alergena i otpadnih plinova.

Ljekovitost zraka pojačava visok postotak ozona, klora, natrija i joda. Slanost mora od 4% i neprekidna strujanja od jugoistoka prema sjeverozapadu čine more čistim i bistrim.

I šećer za kraj: zahvaljujući pogodnim vremenskim uvjetima, ovdje gotovo tijekom cijele godine možete uživati u brojnim aktivnostima na otvorenom, od plovidbe pa do pješačenja, trčanja, bicikliranja i brojnih drugih.